23 Mayıs 2016 Pazartesi

Nisan Atölye Evi



Nisan Atölye Evi’nde sevgiyle, emekle ve özveriyle bir araya gelen ahşap ustaları ve çocuk dostları el ele verdi ve Ahşap Oyuncak Atölyesi faaliyete geçti! Nisan Atölye Evi’nin çalışmalarından sadece biri olan Ahşap Oyuncak Atölyesi, Waldorf ve Emmi Pikler pedagojilerinden esinlenilen oyuncakları toplumsal destekli üretmek, çocukların plastikten ve ekrandan kaçınmasına küçük bir destek vermek için yola çıktı. Çocukların sağlıklı, ekolojik, yaratıcı ve açık oyuncaklarla oynaması, temel duyuların gelişmesi için olmazsa olmaz. Kimsenin müdahil olmadığı, kendi kendine oynanan serbest oyun zamanında, hem mekân hem de mekândaki oyuncaklar çok önemli. Yılların ahşap ustası Ankaralı Mehmet Usta'nın ve dilerseniz sizlerin elinden sevgiyle çıkan oyuncaklar yeni sahiplerine emanetler.
Nisan Atölye Evi’nin bir sonraki atölye çalışmasında belki de sizlerle birlikte keçe oyuncak, bez bebek, çamur, müzik, resim, dans, kukla, masal üzerine beraber çalışıyor ve üretiyor olacağız. Kim bilir…
Oyun ve Oyuncak
Oyun, çocuğun olağan gündelik en önemli işidir. Bu etkinliğin içerisinde her şey yer alabilir. Bunların arasında şarkı söyleme, her türden hareket (yürüme, el çırpma, seksek, bedenin farklı yerleriyle oyunlar...), ses oyunları, dans, çeşitli müzik aletleriyle oyunlar da bulunur.
Oyun grupları anne, baba ve çocuğun, çeşitli oyunlar aracılığıyla kendini ifade etmesi yolunda fırsatlar sunar. Böylece çocuğun keşfetmeye, uygulamalar yapmaya, yaratıcılığa ulaşma, özgüveni geliştirme, işbirliği yapma ve iletişim kurma, algılama ve gözlem becerilerini geliştirme, duygularını ifade etme ve en önemlisi taklit ve tekrar için uygun ortam hazırlar.
Materyallerin açık ve doğal olması dört temel duyu olan hareket, yaşam, denge ve dokunma duyularının beslenmesi çok önemlidir.
Friedrich Schiller (1759-1805): Ona göre, “İnsan oynadığı sürece insandır”. Schiller’e göre insan, gerçek özgürlüğe ancak sanat yoluyla ulaşabilir. İnsan sanatla uğraşırken, kendini zamandan koparılmış gibi hisseder. Bu ise oyun oynarken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyişimize benzer. Biz insanlığımızın burada, dış kuvvetlerin darbesine maruz kalmamış denecek kadar saf ve tam olarak ortaya çıktığını anlarız.
Notlar:
Oyuncaklar el yapımı olduğundan verilen ebatlar yaklaşık değerlerdir.
Bitmiş oyuncakların yüzeyine herhangi bir işlem uygulanmadı. Bu da ahşabı çocuklarla beraber yağlamanız için güzel bir fırsat! Tik yağı, zeytinyağı veya bezir yağı kullanabilirsiniz.
Ön Sipariş için:
Cep telefonu: 0 (532) 221 7395

Katılım payını aşağıdaki hesaba yatırabilirsiniz.
Ömer Özkan; HSBC Bank, Merkez Şube
IBAN: TR 370012300763016477527000
Mülteci çocuklar için “Mülteciyim Hemşerim Dayanışma Ağı tarafından kurulan anaokuluna oyuncak bağışında bulunabilirsiniz.
Waldorf Kaynaklar

Her insanın içinde bir eğitmen vardır; ama bu eğitmen uyumaktadır, onun uyandırılması gerekir ve uyandırmak için en iyi araç sanattır.
Sanat geliştirildiğinde, eğitmeni kılavuzluk etmek istediği insana yaklaştırır
Rudolf Steiner













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder