28 Temmuz 2016 Perşembe

Çocuklara zaman tanımak

Hep bir acelemiz var, sürekli bir yerlere yetişiyoruz.
Peki çocuklar için ilk yedi yılda okumak, yazmak, matematik, her haftasonu başka bir faaliyet içinde olmaya çocukların ne kadar ihtiyacı var.
Bir hafta çamur, bir hafta bale bir hafta cimnastik sonraki hafta sinema.
Çocuklar her şeyi hemen öğrenmeli 4 yaşında hele 5 yaşına geldiyse çok geç kalmış, santranç dersleri, İngilizce, Almanca  dersleri, ne kadar bilgi o kadar iyi.

Çocuklar ilk yedi yılında ödevleri anne karnında tamamlamadıklar fizik bedenlerini gelişmek ve güvenli anne karnından sonra geldikleri bu pekte güvenli olmayan dünyada yaşam ve alışma dönemini öncelikle annelerinin sosyal kılıflarında geliştirmektir.
İnsanoğlunun yavrusu diğer hayvanlardan çok ayrı olarak fiziksel gelişimi tamamlamaları yıllar sürer. İnsan beyni 21 yaşında tamamlanır. Bu durum insanı çok özel varlık haline getirmiş. Bizleri sosyal birer varlık olmaya zorlamıştır. Muhtemelen sosyal olmayan topluluklar zamanla yok olmuşlardır.

İlk yedi yılda öğrenme taklit ve tekrarla oluyor. Yaptığı şeyi ancak bir ay tekrar ettikten sonra içselleştirebiliyoruz. 4000 kere düşmeden yürümeyi öğrenemiyoruz.
İnsanda bu dönem seri mucizelerle geçiyor; yürümek, konuşmak ve düşünmek.

2,5 yaşına kadar izleme ve duyumsa dönemi 4,5 yaşına kadar eylemdedir.
Bu dönemde ritim en az tekrar kadar önemli.

Demem o ki her cumartesi 4-7 hafta birlikte yemek yapın, acele etmeyin çocuklar tekrarı severler.
Yetişkinlerin bir müzik aletini çalmayı, bir yabancı dili öğrenmeleri için kaç hafta gerekiyor. Her hafta farklı bir dil "eğitimi" alarak bir dil öğrenilebilir mi?
Bu dönemde çocuklar çok ciddilerdir, aman çocuğum çok eğleniyor derken çocuğu raydan çıkarırız. Çocukları ciddiyete, sakinliğe, yavaşlığa, tekrara, doğaya, çalışmaya, annesinin sevgi ve kaliteli zamanına ihtiyaçları vardır.
Ekrana (TV, Tablet), baleye, sinemaya, çamura, henüz ihtiyacı yoktur.

Ormana gidin, deniz ve kuma gidin dört mevsim doğada olun
Söz veriyorum çocuklar zamanı gelince ihtiyaçları olan sanatı, bilgiyi alacaklar,
Çocuklara zaman tanıyalım

Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder